Zvukovi u snijegu

Glasovi

Fijuk vjetra, snježne pahulje u zraku, u mraku.
Grčevitim pokretima pokreće se tijelo u hladno jutro sa željom da se ne ohladi od tople postelje.
Sivi prosinac odnio je naglo kao što je i donio kratki ushit blagdana kada su svi bili razdragani,  sretni i umorni. Ljudi su se bezrazložno smijali, naporna muzika treštala je sa svih strana, na ulici, u dućanima, kafićima, knjižarama, toaletima…

U svoj toj gužvi čovjek se ponekad izgubi, ostane sam sa sobom. Tek poneki glas se izdvoji iz te kakofonije zvukova i podsjeti ga na neke melodije prošlih vremena, na šuštanje lišća u jesen, na šum valova koji udaraju o obalu, na veseli smijeh djece koja skupljaju kamenčiće i školjke na plaži, na prvi pjev ptica u proljeće, na mirise, boje…

Zvuk zimskih koraka

Ostavljam dah na prozorskom staklu dok pokušavam procijeniti hladnoću koja me očekuje nakon izlaska iz toplog prostora. Snijeg će jutros zvučno škripati pod mojim stopalima.

Nemir

Gledam u ogledalo žmirkajući. Zjenice su se maksimalno raširile u crne duplje koje gutaju sve svjetlo koje se nađe u blizini oka. Sve se zamutilo, postalo nejasno… nedostaje mi tama u ovom prividnom mraku.
Toplina oko mene uspavljuje me. Javlja se potreba za osjetom hladnog vjetra na obrazima, hladnoće od koje zasuze oči i ukoče se udovi.
Vrijeme je za pravljenje tragova u snijegu.

Nema vjetra. Snijeg je prestao padati. Bijeli pokrivač prigušio je sve zvukove i učinio svaku svjetlost razlogom za stiskanjem očnih kapaka u uske proreze.
Naprežem se, mozak pokušava izdvojiti bitne glasove iz apstraktnoga šuma svakodnevnice. Sve je pretiho, nerazgovijetno… nedostaje mi tihost u ovoj prividnoj tišini.

Kretanje

Bijela svjetlost snijega u mraku. Hladnoća.

Miče se tijelo žustrim pokretima da bi se ugrijalo. Um je još uspavan i ne želi sudjelovati u toj misiji izlaska na hladnoću, njemu je hladnije nego što stvarno jest. Um bi ostao tamo gdje jest, u toplom, u ugodnom.
Ali nešto iznutra želi van, na hladnoću koja će proizvesti efekt zagrijavanja, koja će toplinu što dođe poslije hladnoće učiniti jačom i stvarnijom.

Krećem u novi dan skupljati zvukove.

Ovaj unos je objavljen u skupljači tihote. Bookmarkirajte stalnu vezu.

2 odgovora na Zvukovi u snijegu

  1. Daniela napisao:

    Citanje ovih redova uznemiri me sa spoznajom koliko zvukova nedostaje iz moga zivota, zvukova koji nastaju sa rijecima kao; skripanje snijega pod stopalima … ili rijecima kao tihost, tisina …

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.