Strah od Slobode

Vjerujem da znate kako virusi žive oko nas, u nama i s nama cijeli naš životni vijek. Neke vrste žive čak i u bakterijama. Zbog svoje jednostavnosti vrlo brzo se razmnožavaju pa mogu postati opasnost za organizam. Naše zdravo tijelo im ne dozvoljava da se razmnože, da nam naškode, no kad dođe do stresnih stanja, pada imuniteta i pojačanoj koncentraciji dotičnih u našoj okolini, i naše tijelo i naš um popuste – i bolest je tu.

Jedan od najopasnijih “virusa” u čovjeka jest strah. Jedna od njegovih mutacija jest strah od gubitka sigurnosti. Jer ta vrsta virusa cijelo vrijeme u um ubacuje otrov da sigurnost postoji, da je to stvarno stanje koje se može dostići u Savršenosti. Teško je nesigurnost prihvatiti kao stvarnost, kao normalno stanje.. I zato se preventivno počne liječiti od tog virusa. Doktori Stručnjaci za izlječenje od nesigurnosti uvedu terapiju izjednačavanja sigurnosti sa slobodom proizvevši lijek i promovirajući ga sloganom “Sigurnost je sloboda”.
Ali! – stvarna sloboda nema ni sigurnosti ni nesigurnosti. Inače nije Sloboda. Pa u čovjeku kojeg se liječi lijekom sigurnosti neminovno dolazi do povećanja nesigurnosti, nema jedne bez druge. Taj čovjek tako počinje vjerovati u ono što ne postoji. Kao na primjer da postoji identičnost svih i svega, da svi moraju biti isti jer je to savršena sigurnost, a različitost je nesigurnost.
I evo ga – munjevito krene razmnožavanje virusa straha. I pojavljuju se njegove mutacije: strah od različitosti, strah od promjenjivosti… jednom riječju – strah od Slobode. A sve ove mutacije dobiju svaka svoje ime koje završava na …izam.

Malo sam to zamuljao u nekakvu alegorijicu. No Daša Drndić je to napisala onako kako samo ona to zna. Pa za one koji još nisu pročitali evo linka:
http://booksa.hr/kolumne/piscev-dnevnik/fasizam-welcome#.Wl9yfdVyfKA.facebook

Ovaj unos je objavljen u iz misli o životu. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.